Vergeten Straat


Première 15 mei 2015

“Een nauwe straat loopt dood tegen de hoge botte achtergevel van een pakhuis. Gezien van bovenop het pakhuis is het een nauwe koker, een grauwe zak. Het is er stil. Het zoemen van een graanzuiger achter de blinde muur, en het roepen van een paar spelende kinderen, maken de stilte nog dieper. De laatste tijd hoort ge ook het vaag gerommel, het verre kappen en breken voor een nieuwe spoorverbinding door de stad. En soms, heel dof: boem.

Een doodlopende straat raakt afgesloten door de aanleg van een spoorwegberm. Sommige bewoners zien hierin een kans om het heft in eigen handen te nemen. Vergeten Straat (1946) van Louis Paul Boon vertelt over het verlangen om zich te onttrekken aan een samenleving die wordt gedicteerd door koopkracht en groei. Een leven dat niet wordt afgesteld op wat we ons ooit misschien kunnen veroorloven, maar dat wordt samengesteld uit wat voor handen is. Mensen, dingen, hier en nu. Om zo van de eigen zwakte een sterkte te maken.

NTGent ensceneerde Vergeten Straat in regie van Johan Simons in 2008. In het kader van het 50-jarig bestaan van NTGent nemen Servé Hermans en Koen Haagdorens, samen met vzw Kompas, het materiaal van Boon opnieuw ter hand. Met als uitgangspunt: wat betekent dit verhaal voor een groep mensen die een kwetsbare schakel vormen in een samenleving, die zweert bij de wetten van de economische groei? Mensen met een mentale beperking. Kan deze groep omgaan met de stilte vanaf het moment dat de muur de straat afsluit en kan men een nieuwe samenleving uit de grond stampen zonder de mantel der zorg, die normaal rondom deze groep mensen heen hangt?” (Koen Haagdorens)

Blogposts
 
Foto: Erik DuinslaegerEen productie van NTGent en vzw Kompas naar het boek van Louis Paul Boon.

Spel Alex De Graef, Annelies Tonnard, Brigit Bonte, Florianne Van Gaever, Kurt Welleman, Lies Paelinck, Loranzo Desmet, Lut Van Cutsem, Nadia De Caluwé, Noël Dewulf, Peter Van Peteghem, Piet Ghoris, Rudy Nooijen en Saar Brysbaert
Regie Servé Hermans
Dramaturgie Koen Haagdorens
Stage dramaturgie en publiekswerking Annemiek Geel
Regieassistentie en choreografie Serena Wuytack en Maya Wuytack
Muziekontwerp Kwinten Mordijck
Kostuums Evelyn Demaertelaere en Kostuumatelier NTGent
Scenografie Luc Goedertier, Flup Beys en Decoratelier NTGent
Wortelfluitmakers Amelie De Vreese en Jens Bouckaert
Lichtontwerp Sander Michiels
Geluid Dimitri De Vos
1ste inspiciënt Joris Durnez
Productieleiding Marieke Cardinaels
Stage productie Jessica Wyns
Publiekswerking Saartje Cauwenbergh
Projectverantwoordelijk Kompas Annelies Moeyersoons
Organisatorisch verantwoordelijke Kompas Nele Van der Haegen
Vrijwilligers - begeleiders Kompas Rune Timmerman en Veerle Haeve
Fotografie Erik Duinslaeger en Flor Maesen
Filmopname Jolien Chielens
Met dank aan alle NTGent- en Kompas-medewerkers15/05/15 Première - NTGent - Schouwburg, Gent
16/05/15 NTGent - Schouwburg, Gent